Meidän tarina

Saurahuone on käpyläläisen omistama yksityinen kahvila, joka on vastaisku massatuotannolle, prosessoiduille, ravintoköyhille ruokavalmisteille ja ketjuravintoloiden maanvalloitukselle. Valmistamme pienessä keittiössämme hyvistä raaka-aineista jokapäiväisen lounaamme. Tarjoilemme vain eurooppalaisten perhetilojen viinejä ja pohjoisten pienpanimoiden oluita ja limonadeja. Kymmenhenkisen tiimimme taitavat työntekijät saavat oikeata palkkaa, kunnioittavat arvojamme ja ovat valmiita upottamaan kätensä juuresteatteriin ja taikinakulhoon joka ikinen aamu. Rakastamme jokaista asiakastamme ja toivomme, että se – ihmisen tärkeys näkyy meissä. Olemme kiitollisia teille jokaiselle, jotka pidätte päätämme pinnalla. Käpylä rules!

Saura, kahvila, catering ja agentuuri
(Tove Djupsjöbacka,  julkaistu KamuKanta soi -sarjassa 1.2.2023)

LINKKI JUTTUUN SUOMI / PÅ SVENSKA

Perinne ja ripaus uutta on Johanna Sauramäen toiminnan ydin – ympäristökysymykset nostavat päätään musiikkiviennissä

Johanna Sauramäki on tullut nykykansanmusiikin piireissä tutuksi useiden eturivin artistien väsymättömänä agenttina, mutta hänellä on jatkuvasti monta rautaa tulessa. Musiikkiagentuurin lisäksi hän pyörittää myös kahvila Saurahuonetta Helsingin Käpylässä ja aina tuntuu olevan uusia ideoita kytemässä.

Alkuperäiseltä ammatiltaan Johanna Sauramäki on graafikko, mutta musiikki on aina ollut suuri intohimo ja hän laulaa itse aktiivisesti muun muassa Philomela-kuorossa. Musiikkiagentuurin hän perusti melko impulsiivisesti koettuaan Inarissa Niillas Holmberg ja Roope Mäenpää -duon esiintymisen.

– Se oli täysin käänteentekevä, hienoin musiikkikokemus ikinä! Sen voimalla pistin uusiksi koko elämäni.

Pitihän koko maailmalle kertoa että tällaisia muusikoita on olemassa! Samalla linjalla työ on jatkunut, Johanna Sauramäki ja hänen perustamansa agentuuri on ollut aktiivisesti mukana tuomassa hienoja artisteja sekä suomalaisten että koko maailman tietoisuuteen.

Pitkäaikaisimpia yhteistyökumppaneit on Tuuletar-yhtye, joka vietti viime vuonna 10-vuotisjuhliaan. Yhtye julkaisi juhlavuonna ensimmäisen nuottikirjansa, ja seuraava levykin on jo purkitettu. Neljän laulajan a cappella -yhtye on kiertänyt maailmaa hyvinkin aktiivisesti, joulukuussa he esiintyivät Kanadassa, tammikuussa ohjelmassa oli pitkä Chilen kiertue, missä Sauramäki oli mukana kiertuemanagerina.

– Loppukevät Tuulettaren kalenteri on ihan täynnä Pohjoismaiden kiertueita, ja sen jälkeen yhtye jää vuoden tauolle. Kymmenen vuotta on nyt tehty tätä työtä hyvinkin aktiivisesti, yhtye ansaitsee pienen tauon.

Tuuletar FocusWales / Saura Booking Agency

Hiljaa hyvää tulee

Musiikkiagentuuri alkoi intohimosta ja intohimo loistaa edelleen Johanna Sauramäen tekemisistä läpi.

– En osaa tehdä tätä niin, että tässä on nyt minulle bisnes. Mä osaan vaan lähteä viemään jotain omasta mielestäni saatanan hienoa, silloin osaan puhua sen puolesta.

Monet Sauramäen edustamat artistit ovat olleet hänelle itselleen täräyttäviä kokemuksia. Joskus ihmisen kanssa on tehty töitä vuosikausia ennen kuin ura lähtee lentoon. Esimerkiksi Elsi Sloania Sauramäki on edustanut siitä asti kun tämä oli 16-vuotias.

– Elsi on ollut koko ajan aivan erityinen ympäristön havainnoitsija ja tekstintekijä. Olen ajatellut. että hiljaa hyvä tulee, ja halunnut varjella ihmistä, jotta hän löytää itse tapansa tehdä.

Ja juuri nyt Elsi Sloanin ura onkin hienossa nosteessa, kun hän on niittänyt nimeä myös näyttelijänä ja nähty mm. Sydänpeto-elokuvan pääroolissa, mistä on nyt Jussi-ehdokkaana. Elsin ensimmäistä albumia juhlitaan Helsingin GLivelabissa 24.2.
Saura Booking Agency edustaa monia johtavia nykykansanmusiikin nimiä kuten Okra Playground, Vildá, Solju, Pauanne, Maija Kauhanen, Päivi Hirvonen ja Vimma, mutta genrekattaus on laaja ja ennakkoluuloton. Mainittakoon, että kolme agentuurin edustamista artisteista ovat tänä vuonna Emma-ehdokkaina.
Tallissa on myös nimiä naapurimaista kuten virolaiset Puuluup ja Trad.Attack!. Uusimpien kiinnitysten joukossa uumajansaamelainen Katarina Barruk, joka vierailee Suomessa saamelaisten kansallispäivän yhteydessä, esiintyen Ivalossa, Tampereella ja Espoon Sellosalissa.
– Uumajansaame on katoava kieli, yhdessä vaiheessa sitä puhui vain 20 ihmistä. Sillä kielellä Katarina tekee musiikkia – ja juuri sillä tunteella mitä meidän agentuurissa arvostetaan, pureskellen omat traditiot vähän uuteen muotoon, uusille sukupolville ja yleisöille.

Johanna Sauramäki / Saura Booking Agency

Livekeikka on A ja O

Musiikkivientitapahtumissa Johanna Sauramäki on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan tuttu näky. Koronapandemia varjosti tätä toimintaa pitkäksi aikaa, mutta syksyllä 2022 kuviot alkoivat pikku hiljaa pyörimään vanhaan malliin.

– Koen itse, että omien artistien myyminen on palautunut ennalleen. Tietysti sotatilanne haittaa, mutta ei hirveän paljon.

Korona-aikana virtuaalitapahtumat olivat jonkinlainen henkireikä sekä artisteille että muille alan ihmisille, vaikka niihin myös väsyttiin. Sauramäki järjesti omille artisteille striimattuja keikkoja intiimistä kahvilastaan.

– Kyllä niiden lähettäminen maailmalle tuntui merkittävältä sekä itselle että artisteille. Yritettiin tehdä niistä hiukan olohuoneen omaisia, eli mukana oli sekä keskustelua että musiikkia.

Livekeikka on kuitenkin edelleen agentille kaiken A ja O.

– En ryhdy tekemään töitä artistin kanssa ennen kuin näen livekeikan, siinä näkee kaikki pienetkin vivahteet.

Sauramäen yritys on myös ottanut musiikkiviennin ohjia omiin käsiinsä. Marraskuussa se järjesti oman vientitapahtumansa Saura Exp. 20 suomalaista ja eurooppalaista alan ammattilaista tuotiin Suomeen ja Helsingin Käpylään tutustumaan agentuurin edustamiin artisteihin, vähän samaan tyyliin kuin Music Finlandin järjestämät Arctic Paradise -tapahtumat aikoinaan.

Saurahuoneen brunssi / Saura Booking Agency

Pistokeikat pois

Johanna Sauramäki on puhunut ympäristöasioiden puolesta musiikkivientikuvioissa jo kauan, ja hänestä tuntuu vihdoin siltä, että keskustelu laajenee ja etenee.

– Minulla on aina ollut valtava kunnioitus luontoa ja maapalloa kohtaan. Luonnon ja sen monimuotoisuuden säilyttäminen on asia, jota haluan työssäni edistää.

Yksi sydäntä lähellä oleva aihe on ollut pistokeikkojen vähentäminen.

– Kun monen hengen bändi lentää Eurooppaan tekemään yhden keikan ja sitten lentää takaisin, on se tänä päivänä järjetöntä. Edelleen valitettavan monet ostajat haluavat artistin yksinoikeudella maahansa.

Silloin sopimukseen kirjataan ehto siitä, ettei artistilla saa olla toista esiintymistä esimerkiksi 700 kilometrin säteellä kolmeen kuukauteen. Tällaisia sopimuksia vastaan Johanna Sauramäki taistelee, vaikka se on agentille aina riski. Taistelu alkaa pikku hiljaa saavuttaa tulosta.

– Kaikkialla käydään nyt merkittäviä keskusteluja. On upea asia, että monen promoottorin asenne pistokeikkoihin on alkanut muuttua.

Ympäristöasiat on tuotu viime aikoina aktiivisesti esille alan seminaareissa ja paneelikeskusteluissa. MARS, Tallinn Music Week, Musiikki ja media, European Folk Network, Iceland Airwaves, ja niin edelleen, Sauramäki luettelee.

Näin ravintolastani tuli menestyvä noutoruokapaikka

HS 30.3.2020 LUE JUTTU

 

City-lehti LUE

Saurahuone – Ihana kahvila avattiin Käpylän ”urbaanille maaseudulle”

Luomuviinejä, rikkaita raaka-aineita, pienpanimo-oluita, alkuviinejä ja iätöntä hengailua. Tätä on Käpylän lounaskahvila ja viinibaari Saurahuone.

Saurahuoneen omistaja Johanna Sauramäki iloisena tiskin takana.

Saurahuoneen omistaja Johanna Sauramäki iloisena tiskin takana. Kuva: Jessica Sorola

Kaupunkimainen viehätys ulottuu nyt Käpylään, jonka sydämeen avattiin upouusi lounaskahvila. Kahvila syntyi kalliolaisen Johanna Sauramäen innostuksesta ruokamaailmaan ja sen trendeihin. Sauramäki on koulutukseltaan graafikko, jonka yritys toimittaa catering-palvelua graafisen suunnittelun ohella. Seuraava askel olikin perustaa näitä asioita yhdistävä paikka. Lopputuloksena syntyi Saurahuone, jossa toimii yrityksien osien emoaluksena sekä asiakaskahvilana.

”Halusin perustaa monitoimitilan, jossa voisin operoida kaikkia Sauran palveluita”, kertoo Sauramäki.

Liiketilaa haettiin ensin Kalliosta, mutta tilaisuuden ennättäessä piste päätettiin perustaa Käpylään.

“Olen koko ikäni asunut Kalliossa ja rakastan sitä paikkaa. Sain kuitenkin hyvän tarjouksen Käpylän liiketilasta ja koska Käpylä on toiseksi ihanin paikka Helsingissä, tuntui luontevalta avata yrityksen pesä sinne. Käpylä kun on tälläinen urbaani maaseutu”, hymähtää Sauramäki.

Lounaskahvilan sisustus on täysin käpyläläinen. Se on koottu lähialueen asukkaiden vanhoista tavaroista.

“Talo on viime vuosituhannelta ja halusin ostaa alueen asukkailta siihen sopivia tavaroita. Monet olivat siitä hyvin mielissään”, Sauramäki kuvailee.

Isoa ikkunaa koristaa vetopasuuna, jonka Sauramäki on saanut kulkuriveljeltään lahjaksi avajaisten kunniaksi. Tilasta löytyy myös rytmimunia ja vanha vinyylisoitin, millä asiakkaat saavat soittaa mieleistään musiikkia. Paikka onkin hyvin kotoisa ja olohuonemainen.

Näin somaa kahvilan sisällä on.

Näin somaa kahvilan sisällä on. Kuva: Jessica Sorola

“Haluan, että Saurahuoneesta muodostuu paikka, jossa kaikenikäiset vauvasta vaariin voivat kohdata toisensa. Tilat ovat tiiviit, noin 25-asiakaspaikkainen, mutta siinä lienee osakseen paikan tunnelmallisuus”, kuvailee Sauramäki.

Bravuureikseen Sauramäki luokittelee venäläiset ja aasialaiset keitot. Tarjonta on kahvilassa kasvispainoitteista, mutta sieltä löytyy myös lihavaihtoehtoja. Listalla on myös salaatit, leivät, pullat ja piirakat. Menun pääperiaatteena toimii lauseke kaikille jotakin. Lounas on tarjolla arkisin kello 11–14.

Perustaja kertoo viettäneensä lapsuuden kesät maatilalla, jossa lautaselle saapui ruokaa vain omasta maasta. Tästä perinteestä kiinni pitäen muodostui osa lounaskahvilan raaka-ainevalikoimasta.

“Raaka-aineemme ovat melko luomua. Kaikki tosin ei ole. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, mistä tuotteet valmistamme. Raaka-aineiden tulee olla puhtaita ja maistuvia”, Sauramäki kertoo.

Syyskuun alusta alkaen Saurahuoneella vietetään poke-perjantaita, jolloin juhlitaan viikonlopun tuloa havajilaisella poke bowl -kulhoilla. Kulho kasataan asiakkaan edessä, jolloin ne räätälöidään jokaiselle maistuvaksi. Poke bowlin voi täyttää kasviksilla, hedelmillä, lihalla tai lähes millä vaan.

Saurahuoneen painopiste on ruuan raaka-aineiden lisäksi juomissa. Paikka suosii keskieurooppalaisia luomuviinejä, eri toten itävaltalaisen Hörmann-tilan viinejä. Viinilajikkeita saapuu kahvilaan myös Ranskasta ja Italiasta.

“Itävallassa on mitä parhaimmat viininvalmistusolosuhteet. Siellä on paljon perheyrityksiä ja perheyrittäjänä haluan tukea sellaista toimintaa”, perustelee Sauramäki.

Pienpanimotuotteet on myös otettu valikoimaan. Kahvilalta löytyy myös oma nimikko-olut Saura, joka on vahvasti humaloitu, mutta raikas.

Kahvila on saanut lämpimän vastaanoton ja asiakkaat ovat jo kyselleet millon samanlainen avataan Kallioon.

“Olen erittäin tyytyväinen tähän alkuun. Ihastuin koko Käpylään niin, että päädyin muuttamaan sinne. Vaikka Kallio onkin aina rakas”, Sauramäki huokailee.

Lounaskahvila Saurahuone, Pohjolankatu 43.

Tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin.

Tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Kuva: Jessica Sorola

Stadin Panimon tuotteet ja Sauran oma pale ale.

Stadin Panimon tuotteet ja Sauran oma pale ale. Kuva: Jessica Sorola

Vetopasuuna kiinnittää huomion kahvilan ikkunassa.

Vetopasuuna kiinnittää huomion kahvilan ikkunassa.


HS NYT-LIITE 21.12.2018

Saurahuone